FAQ

FAQ
Wij zijn een non-profit organisatie.
Je krijgt gratis toegang tot het open WiFi netwerk.
Er zijn geen up- en download- limieten binnen het wifi netwerk.

Niet overtuigd?

Laten we een aantal andere voorbeelden van het gebruik van het wifi netwerk opsommen:

  • Je wil je netwerk delen op 2 of meerdere plaatsen.
  • Wij steunen kansarmen door het netwerk gratis voor iedereen ter beschikking te stellen.
  • De digitale kloof helpen te dichten met o.a. projecten zoals Wifi – delen.
  • Toerisme
  • Een tijdelijke netwerk verbinding. (verbouwingen, bouwwerf)
  • Gemeenschappen en verenigingen kunnen zo informatie met elkaar en anderen uitwisselen bv:een wijkraad naar zijn bewoners toe.
  • Scholen en of bedrijven met meerdere sites die hun netwerken willen koppelen.
  • Diensten die hun krachten via ons netwerk willen bundelen.
  • Je wil je eigen (web / game /streaming) – server op een lokaal netwerk ter beschikking hebben en dit voor jezelf of anderen.
  • VOIP – Voice over IP (GRATIS telefoneren via uw PC, laptop of smartphone).
  • Je kan ook beelden streamen van uw bewakingscamera in uw zaak tot bij u thuis of omgekeerd.
  • Vrienden die met elkaar bestanden willen uitwisselen.
  • Een backup-datalijn voorzien naar een bijkantoor of een thuisgebruiker.
  • Mensen die door omstandigheden geen internet verbinding kunnen krijgen, toch toegang geven (camping / chalet / haven).

En dit alles zonder maandelijkse weer kerende kosten!

We zijn ook steeds op zoek naar:

  • Hoge daken en/of masten
  • Sponsors (hardware en / of geldelijk)
  • Mensen die willen helpen

Veel gestelde vragen:

Geeft wifi geen straling?
Wat is een SSID?
Wat is WDS?
Wat zoeken we?
Wat doen we?
Wat is een node?
Hoe werkt het draadloosmechelen.be netwerk?
Met welke antennes werken wij?
Wie zijn wij?
Wat zijn onze voordelen?
Hoe kan ik een storing in het netwerk van draadloosmechelen.be melden?
Ik wil best iets bijdragen, maar het lijkt allemaal zo ingewikkeld wat jullie doen, kan ik wel iets voor jullie betekenen?
Antennes voor WiFi zijn best duur, kan ik er zelf een maken?
Hoe staat het met de privacy van de netwerkgebruikers?
Verstrekt draadloosmechelen.be de benodigde apparatuur?
Wat kost het om mee te doen met draadloosmechelen.be?
Kan ik verbinding maken met draadloosmechelen.be?
Wat is de reikwijdte van zo’n WiFi-netwerk?
Hoe wordt de data eigenlijk verzonden?
Hoe snel is een verbinding via het draadloosmechelen.be netwerk?
Ik wil bijdragen aan draadloosmechelen.be, kan dat?
Is draadloosmechelen.be een bedrijf? Maakt draadloosmechelen.be winst?
Kan ik, waar ik woon, verbinding maken met het draadloosmechelen.be netwerk?

Vraag en antwoorden:

Is Draadloosmechelen.be wel compatibel met mijn apparatuur?
Het netwerk is compatibele met alle gebruikelijke standaarden:
Microsoft Windows, Mac, ipod (apple), maar ook natuurlijk Linux (zoals bv: ubuntu), maar ook smartphones bv: Samsung, sony en HTC

Geeft wifi geen straling?
Het antwoord is “NEEN”
Dat u zich ongerust maakt over stralingsgevaar is begrijpelijk, maar het gaat over licentievrije standaard wifi-verbindingen.
We mogen namelijk niet meer vermogen gebruiken dan de standaard accesspoints die u thuis gebruikt voor uw eigen netwerk.
We behalen onze grote afstand door grotere antennes, die hebben een zeer grote ontvangst-gevoeligheid, een vergelijking: wij gebruiken grotere oren.
De grotere antennes die we gebruiken in de plaats van een thuis-accesspoint geven ons 2 voordelen:

De antennes hebben een heel kleine openingshoek van enkele graden, en al het vermogen (1 watt eirp. op 5Ghz) wordt gebundeld in 1 bepaalde richting, alle andere richtingen bijvoorbeeld onder de antenne kunnen het signaal waarnemen maar met een factor van 10.000 zwakker.
Als illustratie: een tuinslang waar de waterstraal wijd uitgespoten wordt, bereikt wel breed gebied maar zal nooit ver spuiten en rondom de spuit zal het goed nat liggen.
Als je die waterstraal nu bundelt zal de waterstraal in een bepaalde richting veel krachtiger zijn en heel wat verder spuiten, dicht bij de spuit zal bijna geen water terecht komen.
Het tweede aspect is dat de antennes in ontvangst ongeveer 500 keer gevoeliger zijn dan de antenne van een standaard accesspoint en hierdoor kunnen we dus die grotere afstand overbruggen, er moeten wel aan beide zijden zo’n antenne staan, anders werkt het niet.
Om te vergelijken:

Toepassing

Vermogen

Watt

Laptop met wifi-kaart of basisstation

60-100 mW variabel *

0,06-0,1W

DECT-telefoon

10-250 mW vaiabel*

0,1-0.25W

DECT-basisstation

250 mW variabel*

0,25W

Babyfoon

10-500 mW*

0,01-0,5W

Gsm/umts-telefoon

0,25-2W**

0,25-2W

Gsm/umts-antenne

10-100 W variabel

10-100W

Usb Bluetooth sleutel klasseI

100 mW

0,1W

Usb-Bluetooth sleutel klasse II

2,6mW

0,026W

Bluetooth oortje

1mW variabel*

0,01W

  • In functie van de hoeveelheid verzonden informatie.

** In het slechtste geval, bijvoorbeeld bij slechte ontvangst

Bron: brochure federale overheid “elektromagnetische velden en gezondheid”.

Een radio zendmast kan gemakkelijk 20 Kw uitstralen dit is 20.000 watt.

Wat is een SSID?
SSID staat voor Service Set Identifier. Het is een authenticatie methode die gebruikt wordt in de IEEE 802.11-norm, de norm voor wifi. SSID maakt het mogelijk om draadloze computernetwerken van elkaar te scheiden, door elk draadloos netwerk een aparte naam (SSID) te geven.
De SSID naam is tevens de naam die je ziet in de lijst als je verbinding wil maken met een draadloos netwerk.

Wat is WDS?
Een Wireless Distribution System (WDS) is een systeem dat het voor Access Points mogelijk maakt om draadloos verbinding met elkaar te maken.

Het systeem is beschreven in IEEE 802.11. Een Access point of toegangspunt kan zowel een hoofd-, schakel- als basisstation op afstand zijn. Een hoofdstation is gebruikelijk verbonden met het bedrade netwerk. Een schakelstation schakelt data tussen basisstations, draadloze “clients” of andere schakelstations naar hetzij een hoofdstation of een ander schakelstation.

Wat zoeken we?
Wij zijn nog steeds op zoek naar nieuwe locaties met hoge daken of masten, hardware, nieuwe medewerkers en andere middelen. Wij werken vooral samen met bedrijven, radiostations, radioamateurs, maar ook particulieren die hun mast en of locatie ter beschikking stellen. Wij zoeken vooral steunpunten, in de figuurlijke en letterlijke zin. Uiteraard is dit alles opgebouwd in samenspraak met het bipt, want er zit ondertussen iets teveel kapitaal in ons project om buiten de regels te werken.

Wat doen we?
Wij bouwen een 5.6 GHz (wifi 802.11a) backbone op en voorzien client-access voor iedereen die wil meedoen met het netwerk via omni’s op 2.4 GHz (standaard wifi). Alles draait met gratis open source software (debian/linux). Onze partners in Antwerpen en Gent zijn met een gelijklopend project bezig.

Zijn de radiogolven van het draadloosmechelen.be netwerk schadelijk?
Neen. De WiFi-radiogolven worden met een extreem laag vermogen verzonden (100 mW is het wettelijke maximum) en de toegangspunten van draadloos mechelen staan buitenshuis. Daardoor dringt het signaal niet of nauwelijks binnenshuis door. De techniek die we gebruiken is dezelfde als die van draadloze netwerkjes thuis of op kantoor. Dat u zich ongerust maakt over stralingsgevaar is niet terecht, het gaat namelijk over licentievrije standaard wifi-verbindingen. We behalen onze grote afstand door het principe van grote oren te gebruiken. De grotere antennes die we gebruiken tegenover een thuis accesspoint geven ons 2 voordelen:
1- De antennes hebben een heel kleine openingshoek van enkele graden en al het vermogen (1watt eirp) zal gebundeld worden in 1 bepaalde richting, alle andere verrichtingen bijvoorbeeld onder de antenne kunnen het signaal waarnemen, maar ongeveer een factor 10.000 zwakker.
2- De antennes zijn in ontvangst ongeveer 500 keer gevoeliger dan de antenne van een standaard accesspoint en hierdoor kunnen we dus die grotere afstand overbruggen, aan beide kanten moet dus zo’n antenne staan, want anders kan de verbinding zwak en gestoord zijn.

Wat is een node?
Een node is al de apparatuur (hardware, software) samen om er voor te zorgen dat iemand zich kan verbinden met het netwerk.

Hoe werkt het draadloosmechelen.be netwerk?
Je maakt met je computer, laptop, of ander draadloos apparaat (zoals ipod of gsm) verbinding met de dichtsbijzijnde node. Deze node zorgt voor de draadloze verbinding met andere nodes via een hogere frequentie en speciale richtantennes.

Met welke antennes werken wij?
Omni antenne: deze werkt in alle richtingen, je kan dus van alle kanten met deze antenne verbinding maken. Directioneel: deze zal zijn energie een richting uitsturen en verbinden zal dus enkel mogelijk zijn als je in die richting staat. Zo lijnen we onze nodes met elkaar uit en zo slagen we er in om met een minimum aan kracht toch een hele afstand te overbruggen.

Wie zijn wij?
Wij zijn een groep netwerkbeheerders die streven naar een vrij en vooral toegankelijk draadloos netwerk doorheen “groot Mechelen”. Wij doen dit vrijwillig en worden gesteund door sponsors.

Wat zijn onze voordelen?
Wij zijn een non-profit project met een planmatige aanpak. We bouwen aan een netwerk dat in de toekomst ook klaar is om met andere draadloze projecten samen te werken. U krijgt een GRATIS toegang tot het netwerk. Een verbinding voorzien van DNS, DHCP en WINS-server. Op het netwerk kan iedereen zijn eigen server inpluggen en verdeelt zijn inhoud online wanneer deze getuigen van een goede inhoud.

Hoe kan ik een storing in het netwerk van draadloosmechelen.be melden?
U kan een berichtje zenden via ons Contact formulier!

Ik wil best iets bijdragen, maar het lijkt allemaal zo ingewikkeld wat jullie doen, kan ik wel iets voor jullie betekenen?
Ja, in principe kan iedereen een bijdrage leveren aan draadloosmechelen.be. Er is heel veel te doen binnen draadloosmechelen.be en zeker niet alleen voor computer ‘geeks’ (hoewel die altijd zeer welkom zijn!). Wie een beetje handig is in klussen kan prima helpen bij het bouwen en onderhouden van nodes.
Denk ook aan

  • organisatorisch en administratief werk,
  • begeleiden en coördineren van vrijwilligers activiteiten,
  • bijhouden en vullen van de website en andere documentatie verzorgen,
  • het geven van presentaties, bemensen van info-stands
  • werven van sponsors,
  • het helpen van gebruikers,
  • beschikbaar stellen van een (hoog) dak,
  • je internetverbinding (gedeeltelijk) beschikbaar stellen voor gebruik (afhankelijk van het contract met je provider).
    We zijn voor de financiering van het netwerk afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Je kan het totstandkomen en instandhouden van het draadloosmechelen.be netwerk steunen door een bedrag over te maken op bankrekening (***)

Antennes voor WiFi zijn best duur, kan ik er zelf een maken?
In principe kun je alles zelf maken. Een antenne maken is heus niet moeilijk: er is op internet veel informatie over te vinden. We hebben een handleiding beschikbaar voor het maken van een blikantenne. Het eenvoudigste is gebruik te maken van een usb-adapter eventueel met reflector (handzeef). Een alternatief is een biquad-antenne.

Hoe staat het met de privacy van de netwerkgebruikers?
Draadloosmechelen.be weet niet wie gebruik maakt van het netwerk, alleen de identificatienummers van de gebruikte apparatuur (zogenaamde MAC-adressen) zijn bekend. Gebruikers worden niet geregistreerd. Gebruikers dienen er vanuit te gaan dat informatie die over het netwerk verstuurd wordt niet beveiligd is. In feite is de situatie hetzelfde als bij Internet. Wie privacy wil zal de gegevens moeten beveiligen d.m.v. encryptie. Dit is technisch heel goed mogelijk, onder andere met vrije (open source) software. Draadloosmechelen.be is niet verantwoordelijk voor wat gebruikers op het netwerk doen, vergelijk de situatie bijv. met het telefoonnet.
In de toekomst zullen we wel al het HTML verkeer filteren op virussen.

Verstrekt draadloosmechelen.be de benodigde apparatuur?
Nee, in principe niet. De gebruiker zorgt net als bij – bijvoorbeeld – een voetbalvereniging voor zijn eigen spullen. De 802.11b netwerkkaarten en usb-adapters zijn tegenwoordig ruimschoots verkrijgbaar via PC- of webwinkels. Antennes, kabels, connectoren zijn o.a. te koop bij ***
Voel je vrij om deze eventueel aan te kopen bij een van onze sponsors: ***

Wat kost het om mee te doen met draadloosmechelen.be?
Het gebruik van het netwerk is gratis, er zijn geen abonnementskosten. De (eenmalige) apparatuur-kosten zijn erg afhankelijk van de manier waarop je verbinding maakt. In het meest eenvoudige geval kun je je laptop zonder meer gebruiken. Meestal heb je een buitenantenne of een usb-adapter nodig. Een usb-adapter met maximaal 5 meter kabel kost ongeveer € 40-. Een PC voorzien van een WiFi-kaart met antennekabel en buitenantenne kost ongeveer € 100 – 150, afhankelijk van bijv. de lengte van de antennekabel, het type antenne en de antennebevestiging, een kant-en-klare buitenantenne met ingebouwde radio (zogenaamde Wandy) kost ongeveer € 200. Wij komen eventueel ter plaatse kijken wat voor U de beste mogelijkheden zijn.

Wij proberen de operationele kosten zo laag mogelijk te houden door open source (vrije) software en goedkope apparatuur te gebruiken, samen te werken met bedrijven en organisaties die kosteloos toegang geven tot hoge punten in de stad en door het werk te doen met onbezoldigde vrijwilligers. De kosten van het netwerk zijn dus vooral de aanschaf en het onderhoud van de apparatuur voor de nodes. Wij draaien zonder subsidie. Voor financiering zijn we afhankelijk van sponsoring en donaties (***).

Kan ik verbinding maken met draadloosmechelen.be?
Helaas, meestal zal dat niet lukken zonder een buiten-antenne of usb-adapter. Maar er zijn uitzonderingen. Het hangt af van de situatie. Als je je dicht bij de node bevindt (binnen 250 meter) met vrij zicht en liefst achter een raam, dan is het mogelijk. Een antenne kun je kopen of gemakkelijk zelf maken. Zie voor meer informatie de technische informatie elders op deze site.

Wat is de reikwijdte van zo’n WiFi-netwerk?
Afstanden van enkele kilometers zijn goed mogelijk. De reikwijdte hangt af van de gebruikte antennes, de hoogte van deze antennes en het gebied tussen de antennes. De omgeving is ook erg van invloed. In beboste gebieden komen radiogolven minder ver dan bijvoorbeeld op zee. De vuistregel voor WiFi-verbindingen is dat je een vrije zichtlijn moet hebben tussen de twee antennes. Je moet de node waar je contact mee wilt maken dus kunnen zien! Ook de gebruiker moet zich uiteraard houden aan de wettelijke eis, dat het uitgestraalde vermogen niet meer dan 100 mW EIRP mag bedragen. Draadloosmechelen.be streeft er naar dat de afstand tussen de nodes (knooppunten) ongeveer 600 meter bedraagt. De afstand van een gemiddelde gebruiker tot een toegangspunt zal dan ongeveer 300 meter zijn. De bandbreedte is dan (bij een zichtverbinding) gelijk aan de nominale bandbreedte (dat wil zeggen +-54 Mbps).

Hoe wordt de data eigenlijk verzonden?
De data wordt via radiogolven op een frequentie van ongeveer 2,4 GHz verzonden. In feite zijn er meerdere (in Europa 13) kanalen beschikbaar, die echter wel deels overlappen. De 2,4 GHz band is een ‘vrije’ frequentie, dat wil zeggen dat je geen vergunning nodig hebt om deze te gebruiken. De enige beperking is dat het maximale zendvermogen niet meer mag zijn dan 100 mW. Dat is dus erg weinig (wel duizend keer minder dan bij gsm of umts of bij zendamateurs gebruikelijk is).

Hoe snel is een verbinding via het draadloosmechelen.be netwerk?
Er is een verschil tussen de snelheid op het lokale draadloosmechelen.be netwerk en de snelheid van Internet. De gebruikers van draadloosmechelen.be maken contact met “802.11b” wireless netwerkkaarten. De bandbreedte van 802.11b is nominaal 54 Mbps. De snelheid naar andere punten in het netwerk, via de interlinks tussen de nodes, hangt sterk af van het dataverkeer (aantal gebruikers), het aantal hops en het aanwezig zijn van storingen (interferentie). Voor internetten geldt bovendien de beperking van de maximale snelheid van de gebruikte internetverbinding en het aantal internetgebruikers.

Hoe hoog moet een locatie eigenlijk zijn? Hoe hoger hoe beter?
Het korte antwoord: mooi is vijf tot tien verdiepingen. Het lange antwoord: De optimale hoogte heeft te maken met de zowel de bedekking als de capaciteit die je wilt gaan leveren. En de dichtheid (aantal nodes in een gebied) van het netwerk. Als je een node (toegangspunt) op een hoog gebouw zet kun je een relatief groot gebied bestrijken. De bedekking is dan goed. Dit soort nodes zullen we zeker in de startfase veel neerzetten, omdat je dan snel een groot gebied kunt “bedekken”. Elke node kan echter maar een beperkt aantal gebruikers bedienen, anders loopt de bandbreedte te ver terug. Komen er meer gebruikers in een bedekt gebied, dan moet je dus iets daaraan doen. Het liefst zou je meer frequenties in een node willen gebruiken om toch een constante bandbreedte te leveren. Dat kan echter niet. Het maximaal aantal frequenties/kanalen per node staat namelijk vast. De enige manier om extra capaciteit te verkrijgen is het “hergebruiken” van dezelfde frequentie(s). Dat doe je door nodes bij te plaatsen. De nodes gebruiken dan dezelfde frequenties. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de node niet te hoog zet, anders “zien” ze elkaar en geven ze onderling storing (interferentie) op de gebruikte frequenties en kun je die alsnog niet gebruiken. Naarmate het netwerk meer gebruikers krijgt en er in totaal meer capaciteit nodig is zul je dus steeds meer nodes op steeds lagere plaatsen moeten zetten. Dit kan zelfs betekenen dat je op een bepaald moment relatief hoge toegangspunten zult moeten vervangen door een aantal lagere. Het is slim om bij het neerzetten van nodes al rekening te houden met de toekomst en te verwachten capaciteitsbehoefte, dus heel hoge locaties gebruik je dan sowieso niet als publiek toegangspunt en alleen voor de netwerkverbindingen tussen nodes. Ik heb een locatie, zoals een flat of kantoorpand, en wil hier een node van maken, heeft draadloosmechelen.be hierin interesse? Ja, in principe altijd, draadloosmechelen.be is bezig haar netwerk uit te breiden en te verdichten en is geïnteresseerd in nieuwe locaties die passen in de netwerkstructuur. Ook lagere punten kunnen interessant zijn om de dekking te vergroten voor de directe omgeving.

Ik wil bijdragen aan draadloosmechelen.be, kan dat?
Ja, iedereen die een bijdrage wil leveren is van harte welkom.
We kunnen heel verschillende bijdragen gebruiken, in de vorm van

  • donaties/sponsoring,
  • het beschikbaar stellen van locaties en
  • het helpen met allerlei activiteiten als vrijwilliger.
    Mensen die willen helpen met het uitbouwen en professionaliseren van de organisatie en het opbouwen van het netwerk zijn van harte welkom. Hierbij denken we aan mensen met specifieke bekwaamheden, kennis of ervaring (handige nodebouwers, netwerkspecialisten, zendamateurs, fondsenwervers, coördinatie van vrijwilligers activiteiten en projecten, begeleiding van studenten, ondersteunen van gebruikers). Ook mensen die het netwerk willen gebruiken, maar niet willen / kunnen helpen met de ontwikkeling ervan kunnen een bijdrage leveren door bijv. storingen te signaleren. Verder zijn we geïnteresseerd in professionele gebruikers (bedrijven, organisaties) die het netwerk echt willen gebruiken, bijvoorbeeld voor een VPN (virtueel privé-netwerk tussen verschillende locaties in de stad) of voor het aanbieden van diensten. Tenslotte zijn we voor de financiering van het netwerk afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt het tot stand komen van het draadloosmechelen.be netwerk steunen door een bedrag over te maken op bankrekening draadloosmechelen.be.

Is draadloosmechelen.be een bedrijf? Maakt draadloosmechelen.be winst?
Nee, draadloosmechelen.be is een uit de hand aan het lopen hobby. Draadloosmechelen.be heeft als doel een draadloos computernetwerk van gebruikers voor gebruikers binnen de stad Mechelen en grote omgeving tot stand te brengen.

Kan ik, waar ik woon, verbinding maken met het draadloosmechelen.be netwerk?
Dit is de meest gestelde vraag 😉 Het antwoord is: kijk eerst op de NodeMap of er een node van draadloosmechelen.be bij je in de buurt is. Als je een node (toegangsantenne) kunt zien of je woont er dichtbij dan heb je een goede kans. Het hangt ook erg af van de plaats (hoogte) van je ontvangstantenne. Geef uw coördinaten door via het contact formulier, dan kunnen we voor u uitzoeken hoe groot de kans is of bij u al dan niet ontvangst mogelijk is. Je kunt het overigens alleen zeker weten door te (laten) meten.

Tags:
FAQ; vraag; antwoord; straling; wifi; wlan; hotspot; mechelen; draadloos; Wireless; MPLS; OSPF; BGP